بابل
شرح
شهرستان بابل که بهارنارنج آن بارایحه بهشتی خود در اردیبهشت ماه، چون دسته گلی فرستاده از سوی آن زیبای مطلق همگان را به وجد می آورد، با اولین نامی که به آن خوانده شد (مامطیر) با میترای بزرگ پیوند خورده است، مرعشیان درقرن هشتم هجری به سبب رونق کسب و کار درآن بارفروش ده و افشاریه با مشاهده توسعه آن نام بارفروش را برآن نهادند. در زمان پهلوی اول با تناسب به (بابلرود) رودخانه ای که شهر را از قسمت غرب (ازشمال به جنوب) درآغوش گرفته و شریان حیات آن است (بابل ) نامیده شد.
ابن خرداذبه، نخستین جغرافی نویس ایرانی که کتاب خود را به سال 250 ق تالیف نمود، از شهرهای طبرستان، فقط آمل و مامطیر را نام میبرد. طرز تلفظ مامطیر در کتاب های قدیم، با گذاشتن حرکات بر روی حروف مامطیر( یا ماممطیر) نشان داده شده است. از نخستین کسانی که به ضبط مامطیر تصریح نموده است ابن اثیر مولف تاریخ الکامل است.
یاقوت حمومی در معجم البلدان مینویسد: مامطیر بفتح المیم الثانیه و کسر الماء (مامطیر: میم دوم مفتوح وطاء مکسور )؛ و به نوشته ابوالفداء: “ممطیر بفتح المیمین و کسر الطاء المهمله و سکون المثناه من تحت و فی آخرها راء مهمله” لسترنج به دو صورت: ما مطیر و ممطیر نوشته شده است و میگوید : شهر ممطیر یا ممطیر … که بارفروش امروزبه جای آن است. پس این هردو اسم یکی است که به دو صورت می نوشتند. رابینو در متن انگلیسی کتاب خود ممطیرنوشته و به دنبال آن اسم ابن مهدی ممطیری را ذکر مینماید.
ابن اسفندیار کاتب، اسم و تاریخ بنای ما مطیر را به گفته ای از امام حسن (ع)، نسبت میدهد: چون امام حسن ابن امیرالمومنین علی، علیهما السلام، به مامطیر رسید و مالک اشتر نخعی و سپاه عرب با او بودندبه عهد خلافت عمر… آن موضع که مامطیر است به چشم امام حسن (ع) دلگشای و منزه آمد؛ آب گیرها و مرغان و شکوفه ها و ارتفاع بقعه و نزدیک به ساحل دریا دید ، گفت : بقعه طیبه ماتءو طیرا.
برخی از مورخان از جمله یاقوت حموی، محمد پادشاه، اعتمادالسلطنه و شادروان دهخدا هم، اسم مامطیر را به گفته امام حسن (ع) منسوب میدارند. اردشیر برزگر، مورخ شایان تجلیل تاریخ طبرستان، تا آنجا میرود که مینویسد: شهر بابل امروزه شهری بوده پاک و مقدس در نزدیکی های دریا و برای جای داشتن میترای بزرگ ( مه میترا) بومیان آن را مه میترا یا جایگاه میترای بزرگ نامیده اند.
این نام در دوره ی اسلامی به زبان تازی، مامطیرا … گردید. وی می افزاید: مامطیر یا ممطیر، معرب شده ی مه میترای پارسی است و مشتق از مه یعنی بزرگ و میترایعنی فروغ دوستی ومهربانی و راستی و درستی است.
شهرستان بابل از شمال به شهرستان بابلسر، از مشرق به شهرستان قائم شهر و سواد کوه، از جنوب به کوهپایه ها و دامنه های شمالی رشته کوه های البرز و از مغرب به شهرستان آمل محدود است.
بنا به روایات و نوشته های مورخان، شهر بابل امروزی شهری بود نزدیک دریا، پاک و مقدس و با توجه به نفوذ دین زردشت در دوران باستان بومیان آن را « مه میترا» یا جایگاه میترای بزرگ، معبد یا آتشکده بزرگ میترا می نامیدند. در اواخر قرن سوم هجری مورخان اسلامی از مامطیر به عنوان یکی از شهرهای طبرستان نام برده اند. « مامطیر» از نیمه دوم قرن هشتم هم زمان با فرمانروایی سادات مرعشی به « بارفروشده» و اواخر دوره صفوی به « بارفروش» تغییر یافت. در زمان صفویه عمارت های زیبایی در این شهر ساخته شد. در سال 1311 به مناسبت مجاورت « بابل رود » که در غرب این شهر جریان دارد، « بابل » نامیده شد.
تاریخچه شهرستان بابل در استان مازندران
غالب پژوهشهای انجام گرفته در ارتباط با تاریخ شهر بابل بر این عقیده اند که شهر بابل کنونی همان مه میترای باستانی است. قطعیت این نظر به دلایلی اشتباه وجود دارد. پژوهشگرانی که هر دو شهر را یکی دانستند معتقدند مه میترایی باستانی در بیست کیلومتری شهر بابل کنونی است و اینکه دو شهر با بیست کیلومتر فاصله را یکی بدانیم با توجه به ساختار و سازمان قضایی ویژه شمال که پراکندگی سهام نقاط شهری توسط تا نسبتا بزرگ وجه مشخصه آن است امری نادرست خواهد بود.
در مورد تشکیل گیری شهر بابل برای اولین بار در سال 881 هجری قمری ظهیر الدین مر عشی در تاریخ رویان ، از دهی به نام بارفروش ده نام برده است. این ده درهمین مکانی واقع بوده که امروزه شهر بابل است لذا می توان آنرا هسته اولیه بابل کنونی به حساب آورد.
موقعیت جغرافیایی شهرستان بابل در استان مازندران
بابل یکی از شهرستان های استان مازندران است که با 1578/1 کیلومتر مربع مساحت، در قسمت مرکزی استان واقع است. این شهرستان دارای 7 شهر به نام های بابل، امیر کلا، گتاب، گلوگاه بندپی، خشرودپی، زرگرمحله، و مرزیکلا و 6 بخش به اسامی بخش مرکزی، بخش بند پی شرقی، بند پی غربی، گتاب، لاله آباد، بابلکنار و همچنین 13دهستان است.
بابل یکی از شهرستان های استان مازندران است که با 1431 کیلومتر مربع مساحت، در قسمت مرکزی استان واقع است. این شهرستان دارای 7 شهر به نام های بابل، امیر کلا، گتاب، گلوگاه بندپی، خشرودپی، زرگرمحله و مرزیکلا و 6 بخش به اسامی بخش مرکزی، بخش بند پی شرقی، بند پی غربی، گتاب، لاله آباد، بابلکنار و همچنین 13دهستان است.
شهرداری بابل در استان مازندران
شهرداری بابل در سال 1304 خورشیدی به نام بلدیه تاسیس شده که بعدا نام شهرداری به خود گرفته است. شهرداری کار خود را در ساختمانی در محل سر حمام شروع نمود و سپس به بازار شهر انتقال یافته و در سال 1307 در ساختمان خیابان مدرس ( موزه فعلی ) بنا گردید. و به لحاظ گستردگی واحد ها و خدمات دیگری که روز به روز به وظایف شهرداری افزوده میگردد، ساختمان جدید در محوطه باغ ملی در سال 1373 و بدست جناب آقای بشارتی، وزیر محترم وقت کشور، افتتاح گردید .
میرزا محمد علی خان روشن در تاریخ 17/9/1313 بغنوان اولین شهردار بابل منصوب گردید و بمدت یکسال مسئولیت خطیر شهرداری بابل را بر عهده داشته است. آخرین شهردار بابل در دوران طاغوت عباس آمین بوده که بمدت 2 ماه مسئولیت شهرداری بابل را از تاریخ 11/5/57 تا 11/7/57 بر عهده داشته است. اسماعیل رضوانیان از تاریخ 1/2/58 بعنوان اولین شهردار بابل و جوانترین شهردار انقلاب به مدت 2 سال و 3 ماه مشغول فعالیت بود.
آثار تاریخی و مذهبی شهرستان بابل در استان مازندران
پل محمد حسن خان
در اوایل حکمرانی کریم خان زند، به سال ۱۱۴۶، محمدحسن خان قاجار جد آغا محمدخان قاجار، که شهر بارفروش (شهر بابل فعلی) و سایر نقاط مازندران را تصرف کرده و در جنگ بر کریم خان زند پیروز شده بود به پاس قدردانی از مردم بابل، با صرف هزینه ۱۲۰۰۰ تومان بر روی رودخانه بابل پل بزرگی احداث کرد که تا امروز باقی مانده و به پل محمدحسن خان معروف است.
این پل دارای هفت چشمه (طاق) اصلی و دو چشمه فرعی است که ارتفاع آن از بستر رودخانه ۱۱ متر است. این پل با طول ۱۴۰ متر و عرض ۶ متر، یکی از پلهای مهم استان از نظر مسائل اقتصادی و ارتباطی به شمار میآید.
یکی از موارد شاخص این پل معماری صفوی بنا و استفاده از سفیده تخم مرغ (البته به گفته برخی زرده تخم مرغ و ساروج) در ساخت آن است. این اثر در تاریخ ۲۲ اردیبهشت ۱۳۵۶ با شمارهٔ ثبت ۱۴۱۴ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.
موزه بابل
این ساختمان که حالا موزه بابل است، در سال 1307شمسی بلدیه یا به اصطلاح امروز شهرداری بوده. ساختمان را یک مهندس آلمانی در زمان رضاخان ساخته و در طراحیاش معماری نئوکلاسیک اروپا و ایران باستان را تلفیق کرده است. حالا ساختمان 3طبقه مرمت و به موزه تبدیل شده که بخشهای باستانشناسی و مردمشناسی آن دیدنی است.
برج دیده بانی
برج دید بانی کاخ بابل مربوط به دوره پهلوی است و در بابل، مرکز شهر واقع شده و این اثر در تاریخ ۸ دی ۱۳۵۲ با شمارهٔ ثبت ۱۵۲۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
کاخ شاپور
کاخ سلطنتی بابل که به دوره پهلوی مربوط است. در باغ مصفایی در جنوب بابل قرار دارد و محل فعلی دانشکده پزشکی مازندران است. بنای کاخ دو طبقه است با اتاقها و سالنهای متعدد و مزین به گچبری های بسیار زیبا. مصالح عمده ساختمان کاخ را سنگ تشکیل می دهدونمای خارجی آن عناصر تزیینی بسیار جالب دارد. تزیین داخلی و خارجی کاخ ویژگی های خاص ومنحصر به فردی داردکه مشابه آن در کاخهای این دوره کمتر دیده می شود.
برج کاخ بابل همزمان با کاخ سلطنتی بابل درضلع غربی محوطه کاخ احداث گردیدبنایی است هشت ضلعی در دو طبقه که طبقه دوم آن کوچکتر از طبقه اول اجرا گردیده است. این اثر در تاریخ 8 دیماه 1352با شماره ثبت 1528 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
امامزاده قاسم
بقعه امامزاده قاسم- فرزند امام موسی کاظم(ع)- مربوط به قرن نهم هجری است. اگر سری به این امامزاده که در محله آستانه بابل است زدید، تماشای در ورودی و صندوق چوبی نفیسی که از شاهکارهای هنری هستند را از دست ندهید.
مسجد مقدس محدثین
قدمت تاریخی بنای این مسجد 290سال است که در زمان نادرشاه افشار به دستور امام زمان (عج) به دست عالم فرزانه، محمّد نصیر بارفروشی (ملا نصیرا) بنا شده است. به نقل معمّرین از مؤمنین این محل، بنای قدیمی آن با ستونهای چوبی بدون دیوار بود و سقف آن را با حصیر محلی می پوشاندند و اطراف آن را با همان حصیر حصار می کردند.
گلستان 7 هکتاری نوشیروانی
پارک نوشیروانی بابل که در بین مسیر بابل به امیرکلا واقع شده است توسط مرحوم نوشیروانی از خیرین این شهر ساخته شده و یک شهربازی نیز در آن واقع شده است که می تواند برای کودکان فضای دلپذیری را فراهم آورد. این پارک دارای محیطی زیبا است که در آن علاوه بر شهربازی محیط آبی (استخری) قرار دارد که امکان سوار شدن پدالو هم قرار دارد. علاوه بر مسجد در کنار این پارک، سرویس های بهداشتی نیز تعبیه شده است.
پارک اوصیا
اوصیا در حدود ۱۵ سال پیش به ایران آمد و با خرید منطقه ای که در حاشیه خانه اش قرار داشت، مغازه های بسیاری احداث کرد که تقریباً در ساخت همه آنها از آجرهای طرح قدیم استفاده شده است. وی در وسط منطقه، پارک کوچکی احداث کرده است که در میانه آن مقبره سید زین العابدین یکی از علمای قدیمی دفن شده است و چند تن از خاندان اوصیا نیز در کنار این مقبره دفن شده اند.
پارک جنگلی بزچفت
پارک جنگلی بابلکنار دارای 760 هکتار مساحت می باشد. در فاز اول این پروژه 40 هکتار آن به بهره برداری رسیده است. پارک جنگلی طبیعت بابلکنار از سوی معاون توسعه مدیریت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور به عنوان منطقه نمونه گردشگری معرفی شد این پارک زیبا جزء محدوده ی جنگلی روستای درونکلا شرقی است. در دل این پارک دهکده ای کوچک قرار دارد با نام بزچفت.
طبیعت بابلکنار با دارا بودن مساحتی بیش از 716 هکتار و وجود چشمه ای کوچک در دل خود و انبوه درختان زیبا و سایر امکانات گردشگری همچون امکانات بسیار خوب و وسیع این محیط طبیعی از جمله راه و جاده آسفالت، وسایل بازی کودکان، آبخوری های بهداشتی، آلاچیق، سرویس های بهداشتی، نمازخانه و… طی چند سال به مکانی شناخته شده در استان مازندران و حتی خارج از آن تبدیل شده که با آمدن فصل بهار و تابستان انبوه مسافران و گردشگران را روانه منطقه ی تفریحی توریستی و کوهپایه ای بابلکنار زیبا میکند
بعد از ورود به مرکز شهر به فلکه کارگر و از آنجا مستقیم 22 کیلومتر را طی می کنید این جاده به جاده گنج افروز معروف است بعد از طی 22 کیلومتر در سمت چپ شما تابلویی به نام پارک جنگلی طبیعت بابل کنار مشاهده می کنید.
پارک نرگس ویژه بانوان
بوستان نرگس (ویژه بانوان) بابل واقع در میـدان غدیر، پشت دانشگاه پزشکی با امکانات: پیست دوچرخه سواری با دوچرخه، زمین والیبال مجهز، زمین اسکیت، فضای پیاده روی، الاچیق های مهمان پذیر آماده، مسجد، سرویس بهداشتی و فضـای بسیار زیبا و مفـرح آماده پذیرایی از بانوان محترمه میباشد.
جاذبه های طبیعی شهرستان بابل در استان مازندران
آبشار شیخ موسی
روستای شیخ موسی از توابع بابل در منطقه بند پی شرقی بابل با ارتفاع 2500 متر از سطح دریا و در 65 کیلومتری بابل جذابترین مناظر جنگلی، ییلاقی و کوهستانی را دارا می باشد.
زیارتگاه شیخ موسی در نقطه بالای روستا با گنبدهای نقره ای دیده می شود. تپه های سبزپوشیده و حضور دام زیاد در این منطقه در منطقه کوهستانی شیخ موسی با خانه های چوبی و حصار سنگی بسیار دلرباست اهالی منطقه اطراف و به خصوص بابلی های عزیز از این منطقه به عنوان ییلاق تابستانی استفاده می کنند. آبشار شیخ موسی یا آبشار حاجی شیخ موسی یکی از زیبایی های این منطقه است در دل جنگل های زیبای آن. از شیرگاه نیز می توانید به روستای شیخ موسی دسترسی داشته باشید
آدرس: بابل، بندپی شرقی
آبگرم ازرود شهرستان بابل در استان مازندران
آبگرم ازرود بابل که در منابع اینترنتی آب معدنی آرزو نیز ثبت شده است در روستای اری در بخش بند پی شرقی و سی و سه کیلومتری در جنوب شرقی بابل در میان یک دره زیبای جنگلی و در کنار رودخانه قرار گرفته که مجموعه طبیعی بی نظیری را با ترکیبی جالب عرضه می نماید. آب معدنی فیروزه ای رنگ در دل جنگل های سبز منظره ای را خلق کرده که در دیگر نقاط کمتر دیده شده است.
آب با جوشش از دل زمین استخر کوچکی را پدید آورده که به خاطر ترکیبات گوگردی برای بیماری های جلدی، روماتیسم و درد مفاصل بسیار مفید است. جاده دسترسی به آن از شهر بابل، جاده شهید صالحی آغاز می شود و پس از طی مسافت ۳۰ کیلومتر به آبادی گلوگاه مرکز بخش بند پی می رسد و با عبور از پل سجادرود وارد جاده دهستان فیروزجاه شده و پس از طی حدود ۳۰ کیلومتر وارد روستای زیبا و سنتی اری می شود که آب معدنی زیبا را در خود جای داده است که با مجموعه اطراف خود یکی از بهترین جاذبه های توریستی و طبیعی شهرستان بابل به شمار می رود.
آبشار کیمون شهرستان بابل در استان مازندران
کیمون نام روستایی در۳۰ کیلومتری شهر بابل در منطقه بندپی شرقی است، که دارای آب و هوای متعدل است. روستای کیمون در جنگل واقع شده است و از مناظر و چشم اندازهای بینظیری برخوردار می باشد. عبور رودخانه ای دائمی از این روستا طراوت خاص به این روستا بخشیده و همجنین بودن چند آبشار زیبا در مسیر رودخانه زیبایی های این روستا را دو چندان کرده است اغلب مردم این روستا به دامداری اشتغال دارند.
پیمودن مسیر جنگلی از کنار رودخانه که پر از آبشارهای ریز و درشت است و اقامت در چادر و یا در روستای کیمون می تواند برای علاقمندان به طبیعت بسیار جذاب باشد. دسترسی به روستای کیمون از شهرستان گلوگاه میسر است. این روستا در غرب این شهرستان واقع شده و جاده ای از گلوگاه به این روستا منشعب می شود.
دریاچه کامی کلا شهرستان بابل در استان مازندران
دریاچه کامیکلا در بخش بندپی غربی شهرستان بابل و در اطراف کوه های البرز قرار دارد. دریاچه ی کامی کلا دارای چشم انداز کوه و جنگل می باشد. دریاچه کامیکلا فصلی است و در مرداد عموما خشک می شود اما در سایر فصل ها خصوصا بهار با وجود آب و چشم انداز جنگلی بسیار زیباست.
با دوربین و موسیقی می توانید در این منطقه زیبا با طبیعت پیوندی دو چندان داشته باشید. همانطور که گفته شد دریاچه کامیکلا در بندپی شرقی است. بافت این منطقه کاملا روستایی بوده و عمده فعالیت مردم آن کشاورزی و دامداری سنتی میباشد این بخش از طریق جاده شهید صالحی به شهرستان بابل متصل میشود. از این رو علاقمندان به محصولات کشاورزی و لبنی می توانند از این منطقه این محصولات را فراهم کنند.
سد شیاده شهرستان بابل در استان مازندران
این منطقه زیبا و دیدنی در ۳۲ کیلومتری جنوب غربی بابل واقع شده و سد بر روی رودخانه چلیم یکی از سرشاخه های رودخانه بابلرود در روستای شیاده و در بخش بندپی غربی این شهرستان بسته شده است.
منطقه بکر سد شیاده به دلیل دارا بودن آب و هوای مساعد و وجود جنگل در چهار سوی خود، مکان مناسبی برای پیاده روی، برگزاری اردوهای یک روزه سیاحتی، صعود به ارتفاعات نزدیک سد شیاده، کشتی لوچو، ماهیگیری و قایقرانی است که جذابیت های طبیعی این منطقه علاقه و رغبت دیدار مجدد مسافران و گردشگران را از این منطقه افزایش می دهد.
این مکان علاوه برایام عید نوروز و تابستان در روزهای تعطیل معمولی نیز شاهد حضور جمع زیادی ازخانواده ها از هر قشر است که استفاده از این فضای مناسب برای ایجاد نشاط و روحیه را انتخاب می کنند. سقاتالارشیاده و پوشش گیاهی و جنگل های زیبا در کنار سد زیبای روستای شیاده ورود و بازدید گردشگران و مسافران را نیز چند برابر کرده است. هم اکنون این سد در ایام تعطیلات و آخر هفته ها بیش از دو هزار گردشگر دارد. ارتفاع سد شیاده از زمین ۲۰ متر می باشد؛ پوشش جنگلی در دور تا دور این سد، جاذبه گردشگری سدشیاده را چند برابر کرده است.
آبشار شی الیم شهرستان بابل در استان مازندران
این آبشار در 2 کیلومتری جنوب شرقی روستای گاوزن محله در میان دره ای انبوه از درختان جنگلی واقع شده است. گاوزن محله، روستایی از توابع بخش بندپی شرقی شهرستان بابل است. روستای گاوزن محله در قسمت غرب رودخانه ی سجاد رود(سجرو)قرار گرفته وبا روستاهای فیروزجاه ثابت، لمسوکلا،سرجیکلا و سماکوش محله همسایه است.
این طایفه همچون دیگر طوایف بندپی درفصل تابستان به منطقه ی ییلاقی سفر می کنند و از آب وهوای مناسب ودلپذیرآن بهرهمند می شوند «تررجه یا تحریجه» از روستاهای ییلاقی است که با چشم انداز طبیعی، مسکن طائفه گاوزن می باشد. دسترسی به این آبشار از طریق جاده ارتباطی شهرستان بابل به گلوگاه، جاده سیر باغ و سپس گاوزن محله امکانپذیر است. دره آبشار درست در سمت شرق روستا واقع شده است.
هتل مرجان شهرستان بابل در استان مازندران
هتل آپارتمان مرجان در مرکز شهر قرار دارد. نوع هتل دو ستاره میباشد.
آدرس مازندران، بابل، پلوار شهیدکشوری
مسجد آدینه شهرستان بابل در استان مازندران
بابل هم مثل همه شهرهای مهم مسجد جامع دارد. در قدیم وقتی جمعیت یک شهر به حدود 10هزار نفر میرسید، برایش یک مسجد مرکزی و بزرگ میساختند که اسمش مسجد جامع یا مسجد جمعه (مسجد آدینه) بود. مسجد جامع بابل از بناهای عهد صفوی است.
در زمان فتحعلیشاه قاجار زلزله آن را خراب کرد و در سال 1225 قمری بود که فتحعلیشاه دستور داد مسجد را بازسازی کنند و میرزا محمد شفیع صدراعظم این کار را پیگیری کرد. مقبره سعیدالعلمای بارفروشی- از مشاهیر فقه شیعه در قرن13 هجری قمری- در مجاورت این مسجد قرار دارد. سعیدالعلما آنقدر عالم بزرگی بود که وقتی خواستند شیخ انصاری را مرجع شیعیان جهان کنند چون سعیدالعلما را از خودش برتر میدانست، نامهای به او نوشت و از او اجازه گرفت.
امامزاده سلطان محمد طاهر شهرستان بابل در استان مازندران
برای زائران امکانات زیارتی و اقامتی کوتاه مدت تهیه شده است. یکی از آثار مذهبی تاریخی شهرستان بابل است که در سه کیلومتری شمال شرقی شهر بابل قراردارد.
این بقعه که مدفن سلطان محمد طاهر از فرزندان امام موسی کاظم (ع) است که از نظر سبک معماری به بنای امامزاده یحیی در شهر ساری شباهت دارد . شماره ثبت تاریخی این بنا 67 است، احداث این بقعه به قرن نهم هجری قمری برمیگردد و ساختمان آن برج کثیرالاضلاعی که با آجر ساخته شده است. برج بقعه با طرح هشت ضلعی در نمای خارجی و بر روی هرضلع طاق نمایی در پایین و قاب مستطیل شکلی در بالا دیده میشود و ارتفاع برج 22 متر است.
در این بقعه چهار لنگه در بسیار نفیس چوبی منقش کاری شده وجود داشته است که بر اثر بیتوجهی این درهای نفیس به سرقت رفت، که دو لنگه از این درها پیدا شد و مجددا در محل اصلی آنها نصب شده بر روی قبر امامزاده صندوق چوبی مشبک، متعلق به تاریخ 785 هجری قمری، قرار دارد و داخل صحن یک سنگ قبر وجود داشت که اطراف آن با آیات قرآنی به خط نسخ ممتاز نوشته شده بود که این سنگ نیز به سرقت رفته است.
غذاهای محلی شهرستان بابل در استان مازندران
شامی بابلی
مواد تشکیل دهنده:
سبزی معطر مخصوص شامی : 500 گرم
گوشت گوسفند : 500 گرم
لپه : ۲۵۰ گرم
پیاز : 2 عدد
تخممرغ : 4 عدد
نمک. فلفل. زردچوبه. دارچین: مقدار لازم
متن دستور آشپزی:
ابتدا گوشت، پیاز، کمی دارچین و زردچوبه و 2 لیوان آب روی حرارت قرار دهید و بگذارید تا گوشت کاملا بپزد به طوری که آب آن به خورد گوشت برود، لپه را از2-3 ساعت قبل خیس کنید و پس از این مدت بپزید و مانند گوشت بگذارید اب لپه نیز کاملا تمام شود.
گوشت، لپه و تمام سبزی ها را چرخ کنید و به آن نمک ، فلفل و کمی دارچین بزنید و مخلوط کنید ، تخممرغ ها را تک تک بشکنید و به موادی که چرخ کرده اید اضافه کنید سپس تمام مواد شامی را خوب ورز دهید.
درون تابه ای مناسب روغن بریزد و بگذارید تا داغ شود، کمی از مایه شامی بردارید و کف دست تان بصورت گرد پهن کنید و وسط شامی را با انگشت سوراخی ایجاد کنید سپس شامی را درون روغن داغ بیندازید تا سرخ شود، پس از سرخ شدن یک طرف شامی را برگردانید تا طرف دیگر ان سرخ شود ، برای سرو شامی را درون ظرف قرار داده و با سالاد تزئین کنید.
کئی پلا
پلا که اشاره ی مازندرانی ها به پلو است، در واقع کدو پلوی خودمان است. برای درست کردن این غذا از گشوت چرخ کرده، زیره، کره محلی، کدوی رنده شده و برنج استفاده می کنند. معمولا به عنوان همراه غذا بر روی آن نیمرو هم می گذارند.
سینماها و سالنهای نمایش شهرستان بابل در استان مازندران
اولین سینمای شمال کشور در سال ۱۳۰۷ در بابل ساخته شد و بعد از آن سینماهای دیگری در بابل ساخته شد و تا مدتها، هیچ شهری در مازندران سینما نداشت. از کل سینماهایی که در بابل تاسیس شد در حال حاضر ۴ سالن وجود دارد که ۲ سالن سینمای استقلال (داریوش) و ارشاد (پاسارگاد) به ترتیب در سالهای ۷۹ و ۸۱ تعطیل شدند و سالن سینما انقلاب (مهر) نیز با انجام بازسازی پس از تعطیلی چند ساله، به عنوان یکی از سینماهای ممتاز کشور کار خود را در کنار سینما آزادی (شهر فرنگ) بازساری شده ادامه میدهد.
نامداران شهرستان بابل در استان مازندران
اسامی نیکوکاران شهر بابل سید حسین فلاح نوشیروانی، محمد صادق شفیعزاده و دکتر سید علی طبری پور میباشد.
اسامی دانشمندان: شاهرخ مسکوب، منوچهر فرهنگ، احمد قهرمان، محسن ثلاثی، سید محمدباقر حجتی، ابوالقاسم اسماعیلپور، محمد اردشیر، حسن انوشه، احمد عبدالهزاده بارفروش،یوسف الهی، داوود دومیری گنجی
اسامی هنرمندان شهر بابل داود رشیدی، سعید امیرسلیمانی، پرویز بهرام، مائده طهماسبی، اردلان شجاعکاوه، اسرافیل شیرچی، مکرمه قنبری، پریناز ایزدیار، مریم کاویانی، منوچهر طبری و مهدی فلاح میباشد.
اسامی شاعران: امیر پازواری، محمد عاصمی،عیسی کیانی
اسامی خوانندگان: دلکش، مازیار، بیژن مرتضوی، افشین (خواننده)، آریا آرام نژاد، ماهان بهرام خان، بیژن بیژنی ، سامان جلیلی
اسامی شخصیتهای سیاسی و اجتماعی: مسیح (معصومه) علینژاد، قاسم معتمدی، کریم معتمدی، حسن قشقاوی، محمود نبویان، محمد مجدآرا، سعید قاسمینژاد
اسامی ورزشکاران: نوشاد عالمیان، سوسن حاجی پور، مرتضی پورعلی گنجی، بشیر باباجانزاده، مجتبی میرزاجانپور، حامد طالبی زرین کمر، مهران رضازاده، جلال زمان، سهراب انتظاری، هادی نوروزی، نیما عالمیان، پوریا عمرانی و…